Еликсир

Еликсир из Наше рајске баште је здрав и природан производ, настао темељним вишегодишњим изучавањем здраве исхране, којим је утврђено да управо ових 17 састојака чини идеалан баланс хранљивих, енергетских материја које су потребне организму сваког дана. Изузетно је погодан за јачање имунитета, побољшање крвне слике као и повећање физичких способности. Има велико антиоксидативно дејство, регенерише ћелије и ткива у организму, а уједно омогућава и боље варење и рад црева. Као најбоља седамнаесточлана војска природе, еликсир има јасан задатак и циљ, а то је да неутрализује све лоше процесе у организму, постављајући их на тачку из које се може само у загрљај здрављу.

Састав:

Багремов мед је посебно лековита врста меда. Међу љубитељима најважнијег пчелињег производа који имају проблема са алергијама, он представља прави бисер из шкољке. Када се половином пролећа беле цвасти проспу по пространим багремовим шумама, сав ваздух се напуни пријатним мирисом који дозове громко зујање пчела. Из тог сусрета рађа се бистар, готово провидан мед ненаметљивог укуса, који садржи више од 300 за организам лако ресорбујућих материја, међу којима су минерали, витамини, есенцијалне аминокиселине, биљни антибиотици, фитохормони. Он јача имуни систем и поседује антимикробна, антимикотична, антиоксидативна, антианемична и антисклеротична својства. Утиче такође и на формирање црвених и белих крвних зрнаца.
(Назад на остале састојке)

Прополис садржи 30% пчелињег воска, 40% смоле и балзама, 5-15% танина и нешто полена као и 5-10% етеричних уља. Делује против микроба, гљивица, вируса, запаљења, има анестетичко дејство, стимулише регенерацију ткива и повећава имунолошку реактивност организма.
(Назад на остале састојке)

Аронија представља својеврсну ризницу витамина Е, Б2, Б6, Ц, П, провитамина А, калијума, јода, бакра, кобалта, гвожђа, калцијума. Ипак, најважнији састојак су антоцијанини - бојене материје које се у највећем проценту налазе у кори плода. Читав низ антоцијанина називају се антиоксиданти феноли. Они апсорбују слободне радикале у људском телу и регенеришу ћелије у крви и у читавом организму. Ако знамо да слободни радикали свакодневно нападају ћелије људског организма, јасно је колико је значајно уношење антиоксиданса. Без ароније наше ћелије лако оксидишу и стварају подлогу за настанак и развој многих тешких болести.
(Назад на остале састојке)

Шљива садржи око 40 калорија, тако да је изузетно погодна за дијеталну исхрану, као диуретик, за чишћење организма, али садржи и многе корисне супстанце: бета каротен, биљна влакна, биљне масти, биљне хормоне, витамине Б групе, витамин Ц, Е, гвожђе, етерична уља, калијум, калцијум, магнезијум, минералне соли, оксалате, органске киселине, феноле, угљене хидрате, целулозу и природни шећер. Шљива веома повољно делује на организам и штити исти од следећих обољења: акни, анемије, астме, артеросклерозе, болести зуба и усне шупљине, болести срца и крвних судова, бронхитиса, губитка памћења, кашља, екцема, опстипације, неке врсте рака (превенција и лечење), болести црева, повишеног притиска, упале коже и свраба (осипа), херпеса, хроничног умора, целулита и шлога.
(Назад на остале састојке)

Брусница је богата витамином А, Ц, калијумом, минералима, бензојевом киселином и влакнима. Плод има јако антиоксидантско дејство. Брусница је ефикасно средство у борби против бактерија ешерихије коли и хеликобактерије, као и гљивице кандиде.
(Назад на остале састојке)

Кајсија делује благотворно код срчаних обољења. Захвална је и за одбрану организма од инфекција, јача зубе и кости, побољшава вид и обновља ткива. Узета пре оброка, добро утиче на варење, а због садржаја гвожђа треба често да се користи поготово код малокрвних особа. Она је због свог састава веома хранљива и лековита биљка. Од витамина у себи највише има: витамин Ц, витамине Б комплекса и бета каротен. Од минерала у себи има доста калијума, калцијума, магнезијума, фосфора, сумпора и гвожђа.
(Назад на остале састојке)

Смоква је у старој Грчкој била једна од главних намирница у исхрани, док су је у Риму сматрали светим воћем. Свеже и суве смокве обилују растворљивим влакнима која снижавају ниво холестерола. Смокве су добар извор калијума, минерала који регулише крвни притисак, помажу органима за варење, смањују ниво инсулина и триглицерида у крви, коче развој неких типова ћелија рака, користе се као лек против неплодности, подстичу производњу млека код дојиља, користе се против несанице, а због свог воденог састава изузетно повољно утичу на кожу.
(Назад на остале састојке)

Лимун је природан антиоксиданс. И он и његова кора су најпознатији извори витамина Ц, али се заборавља да лимун садржи и друге лековите састојке, јер је пун нутријената - садржи биофлавоноиде, пектин, фолну киселину, витамине А, Б1, Б6, калијум, калцијум, магнезијум, фосфор, манган. Повољно делује на рад јетре, црева, желуца, имуног, живчаног и кардиоваскуларног система. Редовном конзумацијом лимуна могу се спречити болести попут ларингитиса, бронхитиса, грипа, прехладе, артритиса, високог крвног притиска, бактеријских инфекција, бубрежних и жучних каменаца, а према најновијим истраживањима и рака.
(Назад на остале састојке)

Лан и његова лековита својства потичу првенствено од високог садржаја омега 3 масних киселина, драгоцене супстанце која утиче на смањење холестерола, болести која је данас веома распрострањена. Поред регулисања нивоа холестерола, ланено семе је од велике помоћи у стабилизовању нивоа шећера у крви. Такође садржи велику количину слузи која је веома корисна, првенствено онима који пате од опстипације.
(Назад на остале састојке)

Коприва је једна од биљака која је најважнији извор хлорофила, зеленог пигмента који повећава број еритроцита (хемоглобина) у крви. Поред хлорофила, коприва садржи и танине, гликокинин (супстанцу која снижава ниво шећера у крви), много витамина Ц и К, фосфор, магнезијум, натријум, калцијум, мрављу, сирћетну и кремну киселину, ацетилхолин, хистамин. Поред регулације крвне слике, коприва даје изванредне резултате код реуматизма, дијареје, камена у бешици, дијабетеса, ниског крвног притиска, унутрашњег и спољашњег крварења. Коприва се јако успешно употребљава и за јачање корена косе и против перути.
(Назад на остале састојке)

Голица (бундевино семе) садржи витамин А, нијацин, калцијум, гвожђе, фосфор. Подстиче апетит, помаже да се ублажи затвор, ублажава нервну напетост, благотворно делује на здравље зуба, десни и ноктију.
(Назад на остале састојке)

Сунцокрет је одличан извор витамина Е и Б1, и добар извор мангана, магнезијума, бакра, селена, витамина Б5, фолне киселине и прехрамбених влакана. Због повољног садржаја есенцијалне линолне масне киселине, витамина Е и протеина, редовни унос сунцокретових семенки влажи суву и дехидрирану кожу, а може бити од користи и код екцема.
(Назад на остале састојке)

Сусам се од давнина сматра намирницом која успорава старење, снижава холестерол и крвни притисак, повећава ниво витамина Е, а сезамин штити јетру од оксидативних оштећења. Сусам има бројна лековита својства када је реч о упалама и боловима, а ублажава и грчеве код астме.
(Назад на остале састојке)

Орах садржи у себи велику количину омега-3 масних киселина и антиоксиданата. Од витамина су присутни А, Б1, Б2, Б3, Б5, Б6, Ц. Орах садржи и минерале: калијум, калцијум, фосфор, магнезијум, натријум, цинк, манган, селен и гвожђе. Побољшава рад мозга, отклања стрес, помаже код несанице, негује кожу, смањује упалне процесе, штити од дијабетеса, спречава рак дојке и простате и чува здравље срца.
(Назад на остале састојке)

Лешник је веома благотворан за човеков организам. У плоду се налазе поједини састојци који штите срце и крвне судове. Ако се редовно конзумира може да снизи крвни притисак, а уједно је и добар антиоксиданс. Лешници су у енергетском смислу веома корисна намирница, па се препоручују и спортистима, као и старијима којима су корисни као превентива од срчаног удара, за виталност и потенцију. У плоду има беланчевина, угљених хидрата, витамина и минерала. Од витамина највише су заступљени А, Е и Б ( посебно Б5, Б6, фолна киселина ), а од минерала калцијум, калијум, магнезијум, фосфор, манган, селен и цинк.
(Назад на остале састојке)

Бадем је веома богат монозасићеним мастима, сличним онима које се налазе у маслиновом уљу. Бројна истраживања су показала да се конзумацијом ових масноћа снижава ризик од срчаних обољења, смањује лош а поправља добар холестерол у крви. Осим тога, бадем је веома значајан извор магнезијума и калијума, два минерала веома битна за регулацију крвног притиска и срчаног рада.
(Назад на остале састојке)

Поморанџа садржи највећи проценат антиоксиданата од свих воћки, побољшава и стимулише рад црева, снижава ниво лошег холестерола у крви, а задебљање крвних судова смањује за трећину. У народу је познато да је добра за опоравак болесника, а једини изузетак су особе са гастритисом и проблемима са жучном кесом, који ово воће лоше подносе. Плод поморанџе је изузетно укусан. Садржи обиље витамина Ц, Б, провитамин А, као и витамин Е. Од минерала посебну важност има калцијум који се лако апсорбује, али и магнезијум, калијум и фосфор. Поморанџа је богата и олигоелементима, али и шећером који организму обезбеђују енергију, с тим што витамин Ц потпомаже његово сагоревање. Витамин Ц поспешује и апсорпцију гвожђа, појачава одбрамбени систем организма, убрзава зарастање рана и помаже при неутрализацији слободних радикала.
(Назад на остале састојке)

Еликсир из Наше рајске баште своје постојање темељи на доброј намери и жељи да печат виталности утка дубоко у језгро човековог бића. То је транспозиција природе у малом, и нека врста њене продужене руке која носи поруку лековитости. Као што природа богато и несебично дарује све који јој приђу, тако и еликсир, када уђе у организам одузима најмање енергије за варење, а даје максимално суплемената који брзо продиру у крв. Обилује витаминима Б групе, као и витаминима Ц, Е, А, гвожђем, калијумом, калцијумом, селеном, цинком, магнезијумом, фосфором, манганом, натријумом, фолном киселином, хистамином. Поседује и велику количину биљних влакана и омега масних киселина које су изузетно добре за целокупан рад и функционисање организма.