Кантарионово уље

Кантарион је традиционални видар. Са вишевековним сећањем и ауторитетом трајања, он прескаче све баријере и у данашњем духу времена доказује да је апсолут лечења у српској народној медицини. Увек је доступан и увек се несебично даје људима, потврђујући тако своју улогу великог исцелитеља. Комбинација са маслиновим уљем ствара ауру добрих вибрација, која имунолошко стање организма подиже на оптимални ниво. Многе компоненте су осетљиве на дејство светлости, влаге и топлоте, па је врло битно да се препарати на бази кантариона чувају на тамном и хладном месту.

Састав:

Кантарион је познат по својим антибактеријским и антивиралним дејствима. Такође се употребљава (два пута дневно по једна кашичица) код чира на желуцу и дванаестопалачном цреву (смањује бол код њиховог зарастања), за поремећаје варења (спречава грчеве, олакшава надимање и желудачне тегобе, стимулише лучење желудачних сокова и олакшања варење). Последњих година кантарион постаје све чешћи избор и у борби против депресије, а постоје и бројна научна истраживања која потврђују овакву употребу. У поређењу са антидепресивима, кантарион је једнако ефикасан, а показује и мање нежељених дејстава. Уосталом, он је у Немачкој већ одобрен као лек за употребу код благих и умерених депресија, а признат је и од стране Светске здравствене организације. Препоручује се узимање једне кашичице дневно (ујутру) 40 дана. На тај начин се користи и код поремећаја расположења у менопаузи, ноћног мокрења, страхова, опсесивно-компулзивног поремећаја и сезонских депресија (јављају се у току зимских месеци због недостатка сунчеве светлости). Вагиналете кантариона се примењују као дезинфициенс, јер имају широко антибактеријско дејство. За проблеме са цистама и миомима саветује се узимање једне кашике 3 пута дневно пре јела. Користити 21 дан, а затим паузирати 21 дан. Примењивати на тај начин све док болест не прође. За третман бактерија и гљивица, препоручује се узимање једне кашичице једном дневно пре јела.

Уље кантариона се традиционално примењује за смањење болова, код реуме, гихта и стања повреда коже (отока, посекотина, подлива). Такође се користи и код упалних процеса на кожи (опекотина, за зарастање рана, убоде инсеката, хемороиде, витилиго) тако што се на болним и/или оштећеним местима маже у танком слоју.

Из кантариона је изолован и мелатонин, који се лучи у организму ради увођења у сан и одржавања сна, па је тако одређено како кантарион делује и код несанице.

Пошто садржи фотосензитивне компоненте, треба водити рачуна о могућности развоја реакција код осетљивих особа, јер повећава могућност настанка опекотина, нарочито у летњим месецима. Кантарион не треба користити у трудноћи и дојењу, јер не постоје подаци о употреби у тим стањима.

Кантарион стимулише јетрене ензиме да брже метаболишу лекове и на тај начин се смањују њихове концентрације у крви, па тако може значајно да се смањи или да изостане дејство примењеног лека. Такође, при истовременој примени контрацептивних пилула и кантариона, неопходан је и додатни вид заштите у циљу спречавања трудноће.

Кантарион не треба примењивати истовремено са антидепресивима, јер има исти механизам дејства, тј. повећава ниво серотонина у мозгу.

Исто тако, смањује дејство лекова за регулацију холестерола, као и концентрацију лекова који спречавају одбацивање трансплантованог органа, па би требало престати са коришћењем известан период пре операције.

У народу је познато да су баке увек сушиле кантарион, стављале га у стаклене бочице са уљем, остављајући их на прозорском окну осунчане стране куће на пар седмица, верујући да ће им синтеза кантариона, уља и сунца осигурати здраву годину.
(Назад на остале састојке)

Cart
  • No products in the cart.