Ловорово уље

Ловорово уље представља одраз српског традиционалног модела „укрштаја“ по коме се панонско сунце које упија сунцокрет меша са медитеранским ловором који улива снагу. Симбиоза ова два човекопазитеља за последицу има одсјај благотворности две климе. Сунцокрет је прави благовеститељ у свету биљака, јер се непогрешиво управља ка првом зраку сунца, ревносно поздрављајући извор живота. Ловор је одраз медитерана који својом енергијом обнавља све што је нарушено у организму, шаљући поруку топлине и смирења. Његова двострука заштитна улога се огледа у спољашњој употреби на рањивим местима, али и на унутрашњој употреби тако што се пије у мањим количинама. Коришћењем ловоровог уља човек облаже спољашњи омотач, а органе у абдомену усаглашава враћајући их на тачку позитивног и хармоничног деловања.

Састав:

Хладно пресовано и нерафинисано органско сунцокретово уље се добија механичким цеђењем ољуштених, сирових семенки. Богато је каротеноидима, витаминима А, Е и Д, као и масним киселинама омега 6 и 9. Од витамина, некако се највише истиче витамин Е, али ту су још и витамини из Б комплекса, бета каротен, Д6, а од минерала садржи: магнезијум, бакар, цинк, селен, манган, калцијум, фосфор, натријум, калијум, гвожђе.

Протеина има нешто више од 20%, при чему су то углавном есенцијалне аминокиселине неопходне нашем организму, јер сам не може да их произведе. Половину масноћа чине полинезасићене масне киселине, највише линолна (претходница омега 6 масних киселина које утичу на снижавање нивоа холестерола у крви). Ове полинезасићене масне киселине организам не може да синтетише, зато су нам и оне есенцијалне. Ту је и олеинска, омега 9 мононезасићена киселина, која је једна од главних компоненти маслиновог уља. Такође су присутни фитосероли и они утичу на снижавање нивоа холестерола у крви. Прехрамбена влакна су још један важан елемент. Чувени антиоксиданси из сунцокрета су витамин Е и селен.
(Назад на остале састојке)

Ловор симболизује мудрост, славу, победу и мир, а сама биљка има дугу традицију примене. Назив потиче од латинске речи laudare што значи хвалити. Његово име се провлачи кроз многе цивилизације и културе од Египта, Грчке, Рима па до Хришћанства. Ловор је повезиван и са Аполоном, богом сунца и лепоте, где је представљао његову моћ исцељивања. У Библији ловор често представља обиље и славу, док суштински у хришћанству симболизује Христово васкрснуће које је синоним тријумфа живота над смрћу.

Ловоров лист је од давнина познат по свом антисептичном и антиупалном дејству. Он садржи бројне минерале (бакар, калијум, калцијум, манган, селен, цинк, магнезијум и гвожђе) и витамине Б комплекса (рибофлавин, ниацин, пантотенску киселину и пиридоксин). Захваљујући њима, ловоров лист регулише варење и убрзава метаболизам, регулише хормонски статус и омогућава правилно функционисање мишићног и нервног система. Здравствене предности ловоровог листа су да јача имунолошки систем, смирује живце, смањује болове и подстиче укупну менталну активност (препоручује се узимање једне супене кашике ујутру и/или увече). Осим тога, може се користити за лечење проширениих вена и болова у зглобовима. Препоручује се да се маже на зглобове (5 до 10 капи) када због пада имунитета долази до изнемоглости у мишићима, зглобовима и тетивама. Може се користити и код проблема са синусима, тако што се споља наноси утрљавањем 2 до 3 пута дневно. Изузетно повољно утиче на побољшање општег имунитета, као и код болног грла, костобоље, зубобоље, бронхитиса. Смањује и најупорнији кашаљ и подстиче избацивање слузи (15 до 20 капи сипати у млаку воду, догрејати па се инхалирати).
(Назад на остале састојке)

Cart
  • No products in the cart.